HOGYAN ÉPÍTSÜNK EGY SZÁMÍTÓGÉPET

32HOGYAN ÉPÍTSÜNK EGY SZÁMÍTÓGÉPET


A saját számítógépének felépítése elsöprő feladatnak tűnhet, mindezzel együtt a megfelelő alkatrészek kiválasztásához , majd az összes megfelelő összeállításához. 

A PC-alkatrészekkel elért előrelépéseknek köszönhetően azonban a PC-k felépítése soha nem volt ilyen egyszerű. Valójában a folyamat nagy része annyi plug and play, hogy egyszerűen meg kell ismernie a folyamat minden lépését a számítógép zavartalan működésének biztosítása érdekében.

Szerencsére azért vagyunk itt, hogy segítsünk átjutni minden lépésen. Azok számára, akik korábban már megtették, megmutathatunk egy-két dolgot, amit még nem tudtak. 

Lépésről lépésre


1. Előkészítés 

Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy a szekrényét minél jobban szétszedje. Távolítsa el a paneleket és tartsa azokat biztonságos helyen. Szükség esetén használja a dobozt, mivel az üveglemezek és hasonlók kissé sérülékenyek lehetnek. Egy tál segítségével kövesse nyomon a csavarokat az egész folyamat során. A Lian Li útmutatónk szekrényének mindkét oldalán üveglapok vannak. Mindkettő, akárcsak a teteje, eltávolítható a könnyű hozzáférés érdekében. 

2. Ventilátor felszerelése

Nem minden alkatrész van gyárilag ventilátorral felszerelve. Ez a helyzet a mi példánkban is, ezért ezeket külön beszereztük. Ezeket az elsőként kell felszerelni. Ha napjainkban nagyon modern fények és színek érdekelnek, előnyösen kiválaszthat egy ilyen stílusú szettet az Antec-től , amely a tesztgépünkben világít. 

Próbáljon megfelelő egyensúlyt tartani a radiátor beállításában, hogy annyi levegő szívódjon be, amennyit kifúj. Ha nem biztos abban, hogy a levegő melyik irányba halad, akkor a ventilátor védőburkolata gyakran jelzi, hogyan jut át ​​a levegő. 

Elöl általában két ventilátorod van, amelyek beszívják a levegőt, és legalább egy mögöttük kifújja a levegőt. Azt is becsavarhatja egy vagy két extra ventilátort a PC ház tetejébe az extra kihúzás érdekében, ha a számítógépén vannak csavarlyukak.

3. Alaplap telepítés

Az alaplap kiválasztásakor először is győződjön meg arról, hogy az megfelel-e a kiválasztott CPU-nak . Minél több funkciót szeretne beépíteni, az olyan újabb technológiák, mint a WiFi 6 és hasonlók, annál drágább lesz az alaplap is. Gépünkhöz választottunk egy MSI X570 Unifyt , amely megfelel a kiválasztott processzornak, és tele van modern technológiákkal. Lehet, hogy nincs minderre szüksége azonnal, de van értelme fizetni egy kis plusz összeget, és ezáltal egy kicsit biztosítani a gép jövőjét.

Az alaplap telepítése előtt azonban meg kell vizsgálnia néhány dolgot a számítógép tokjával kapcsolatban. Ellenőrizze, hogy vannak-e rögzítő konzolok az alaplaphoz, és ellenőrizze, hogy azok helye megfelel-e az alaplap csavarlyukainak.

Ezután ellenőrizze, hogy a szekrénye rendelkezik-e nagy CPU kivágással vagy ablakkal az alaplap keretébe. Ha nem, akkor valószínűleg bármely CPU hűtő hátlapot és és M.2 szilárdtest-meghajtót telepítené erre a helyre.

Ha elkészült, először keresse meg az alaplap hátsó I / O csatlakozóját, és csúsztassa a PC ház hátulján lévő téglalap alakú lyukba. Győződjön meg arról, hogy megfelelően illeszkedik-e, ha illeszkedik a kivágások mintájához az alaplap hátulján lévő csatlakozók és portok elhelyezéséhez.

Ezután helyezze az alaplapot a szekrénybe - győződjön meg arról, hogy a hátsó bemenetek megegyeznek az imént telepített I / O aljzat megfelelő furataival. 

Most már csak arról van szó, hogy az alaplapot fel kell csavarni az esethez mellékelt csavarokkal. Ügyeljen arra, hogy a megfelelő csavarokat használja, mivel nem akarja nagyobbra tenni a szálakat a zárójelben, ha később el szeretné távolítani.

4. CPU telepítése

Most csatlakoztassa a CPU-t az alaplaphoz. itt van, hogy a dolgok eltérnek attól függően, hogy melyik processzorcsaládot és / vagy márkát választja.

A mainstream Intel CPU-k esetében a rugós rögzítő karnak ki kell csúsznia és felfelé, majd a műanyag fedéllel a helyén fel kell emelnie a konzolt. Most óvatosan helyezze a CPU-t az aljzatba úgy, hogy az illeszkedjen a processzor bal alsó sarkában lévő arany háromszöghez a foglalat konzolján található háromszöghez.

Hirdetés

A következő lépéshez csúsztassa vissza a rögzítő konzolt az eredeti helyzetébe úgy, hogy az a csavar alatt rögzüljön és a helyén tartsa a rögzítő konzolt. Ennek során a műanyag védőburkolatnak le kell szabadulnia, így nem szabad megijedni, ha hirtelen felrepül. Ügyeljen arra, hogy a fedelét biztonságos helyen tartsa, mivel megvédi az alaplap érzékeny tűit, ha úgy dönt, hogy eltávolítja a processzort az alaplapról.

Szerencsére, ha telepít egy AMD CPU-t , amely a tesztgépünkben található, a telepítés sokkal könnyebb. Itt nincs tartó, ezért csak emelje fel a rögzítő konzolt emelt helyzetbe.  

Ezután el kell vennie a processzort, és meg kell egyeznie a Ryzen processzor sarkán lévő arany háromszöget a foglalatban lévő háromszöggel. Amikor a processzor alján lévő tűk illeszkednek az aljzat furatához, akkor a helyére helyezheti. Nyomja meg egy kicsit, hogy ellenőrizze, hogy szoros-e, majd csúsztassa le ismét a rögzítő konzolt és rögzítse a helyén.

5. A memória

A következő dolog a listán a számítógép memóriájának telepítése . A RAM-blokkok fontos alkatrészek minden gépben, ezért bölcs dolog, hogy valami megfelelőt válasszon. 

Gépünkben a Kingston 2 x 32 GB-os DDR5 RAM-jának csatlakoztatását választottuk. A legtöbben problémamentesen képesek a felével is gazdálkodni.

A RAM-blokkok felszereléséhez nyomja le az alaplapi DDR5 foglalatok mindkét végén található billenőkarokat. Ezután helyezze a RAM-blokk alját a bemetszéssel lefelé a foglalatba. Ezt követően úgy telepítheti a memóriát, hogy a blokk mindkét végét óvatosan lenyomja az aljzatba. Akkor hallatszik egy kattanás, amikor a RAM blokk megfelelően van behelyezve, és a billenőkarok a helyükön ringatnak.

Ügyeljen arra, hogy a legtávolabbi és a CPU-foglalathoz legközelebb eső aljzatot használja, ha csak két memóriablokkot használ. Miután ez megtörtént, továbbléphet. 

6. Hűtő szerelése

Itt van a folyamat utolsó bonyolult lépése, a CPU hűtők . 

A legtöbb harmadik féltől származó hűtőberendezés hátlap telepítését igényli, ahogyan azt már a felülvizsgálatunk harmadik lépésében megtehette. Minden egyes hűtőnek meg lesz a saját maga követendő utasításkészlete, de a legtöbb telepítés alapja megköveteli a hátlap felszerelését és négy tű átengedését az alaplap hátulján.

Innen használjon hűtőpasztát, ha a CPU-hűtőt nem azzal együtt szállították. A CPU közepén nyomja össze egy fél borsó méretű kis foltot. A réteg egyenletesen oszlik el, amikor a hűtőt felszereli, és megfelelő mennyiségű hűtőpasztát biztosít, hogy a hőt a mikrochipről átvegye a választott hűtőbe.

A léghűtők esetében a legtöbb modell a legjobban felszerelhető a rögzített lapátok nélkül. Óvatosan helyezze a hűtőprofilt a szerelőlemezre, és rögzítse a helyén a mellékelt csavarokkal. Akkor csak arról van szó, hogy a ventilátort újra össze kell szerelni a szekrényben, és a jelenlegi 4 tűs csatlakozót az alaplap CPU ventilátor csatlakozójához kell csatlakoztatni.

A vízhűtők alapvetően ugyanazt az eljárást követik, de több előkészítést igényelnek. Valószínűleg előzőleg csatlakoztatnia kell a ventilátorokat a radiátorhoz, és telepítenie kell a számítógép házába. Attól függően, hogy melyik vízhűtőt használja, előfordulhat, hogy egy másik 4 tűs kábelt is csatlakoztatnia kell az dedikált AIO hűtőhöz vagy az opcionális hűtőfejhez az alaplapon. Ehhez a géphez egy vadonatúj NZXT Kraken Z63 All-in-one hűtőt használtunk . Ez egy drágább megoldás, de egyben egyszerű módszer arra is, hogy minden gond nélkül belegondoljon a vízbe. Mint valami nagyon különleges, ez a modell beépített kijelzővel rendelkezik, amelyet testre szabhat a szoftverben.

Célszerű a rendszer többi ventilátorát a kártyán található foglalatokhoz csatlakoztatni. Vagy alternatív megoldásként, ha a számítógép házának van egy beépített ventilátorvezérlője a ház hátoldalán, amelyhez az összes ventilátor csatlakoztatható, akkor közvetlenül az alaplapra. Az alaplaphoz USB-fejlécen keresztül is csatlakozni kell.

7. Áramellátás

Most, hogy telepítve van az alaplap, a CPU és a memória, a tápegység a következő a listán. Ha van moduláris tápegysége, akkor előre meg kell tudnia, hogy mely kábelekre van szüksége, majd először csatlakoztassa azokat a tápegységhez.

Ha a számítógép házában van egy tápegység tartó, akkor először vegye ki és csatlakoztassa a készülék hátuljához. Ezután vezesse át a kábeleket a szekrény nyílásán, majd csúsztassa a tápegységet a helyére, és rögzítse a konzolt a szekrényhez.

Régebbi szekrényeknél helyezze be az áramellátást a szekrény belsejébe, és nyomja oldalra, miközben négy csavarral rögzíti.

A szekrény kialakításától függően fordítsa a ventilátorokat a beépített szellőzőterületek felé. A legtöbb ház esetében javasoljuk a ventilátor lefelé vagy oldalra fordítását a számítógép belsejétől. Így az áramellátás friss levegőt szívhat be, és a forró levegőt hátulról kifújhatja.

8. Kábelvezetés 

Most csatlakoztathatja a többi tápkábelt. 

Azonosítsa a 8 tűs EPS kábelt, és húzza fel a tok hátulján, a kábelszemen keresztül, majd csatlakoztassa az alaplap tetején található 8 tűs tápcsatlakozóhoz. Ezután keresse meg a nagyobb 24 tűs kábelt, húzza át az alváz bármely csatornáján, és csatlakoztassa az alaplap megfelelő 24 tűs ATX tápcsatlakozójához.

Ezután vegye fel a SATA tápellátását, és csatlakoztassa bármelyik tároló meghajtóhoz. Ha valamit a ház elejére szerelt, húzza ezt a SATA tápkábelt egy megfelelő szemen vagy lyukon keresztül a tápegységen, és az elülső megfelelő 2,5 ”-es meghajtóba. Ez egyben jó lehetőség a SATA adatkábelek összekapcsolására a kérdéses meghajtók és az alaplap között.

Végül húzza át PCIe tápkábelét a tápfedél burkolatán vagy az oldalon lévő szemeken / lyukakon keresztül, hogy készen álljon a grafikus kártya telepítésekor.

9. A grafikus kártya

Végül készen állunk arra, hogy az utolsó és legfontosabb darabot beletegyük a rejtvénybe. A grafikus kártya talán a játék számítógép legfontosabb része. Drága, és jól kitölti a gépet. Sokat takaríthat meg az, ha nem akarja a legújabb felszerelést, de ha olyan gépet szeretne, amely egy kicsit kitart a jövőben, érdemes megfontolnia egy kis extra feláldozását is. 

Ezzel a géppel telepítettünk egy MSI GeForce RTX 2070 SUPER X Gaming szoftvert . Nem ez a legdrágább modell, de még mindig meglehetősen új kártya a középosztályban. Más szóval, ez egy jó kompromisszum az ár és a funkcionalitás között.

Először nézze meg az alaplapot, és keresse meg a processzorhoz legközelebb eső PCIe foglalatot. Ezután keresse meg a két PCIe aljzatot a GPU telepítéséhez, és távolítsa el őket. A legtöbb PC-házban ehhez két csavart kell eltávolítani a PCIe aljzatok fedelén. 

Vegye ki a grafikus kártyáját az antisztatikus táskából, és illessze be az imént megnyitott bemenetekhez. A GPU hátsó I / O-jának a ház hátulja felé kell mutatnia. Amikor a GPU arany érintkezői megérintik a PCIe bemeneteket, finoman nyomja a helyére, amíg kattanást nem hall. Ezután ugyanazokkal a csavarokkal távolítsuk el a PCIe aljzatokat a GPU rögzítéséhez.

Ezután csak az előző lépésben meghúzott PCIe tápkábel csatlakoztatásáról van szó - akkor (nagyjából) elkészültünk a PC-vel.

10. A Windows telepítése

Helyezze vissza a rendszert a számítógép területére, ahol örökké kellene lennie - vagy legalábbis a következő alkalommal történő frissítésig -, amint felkészülünk az operációs rendszer telepítésére.

A legtöbb modern számítógépben nincs optikai meghajtó az operációs rendszer telepítéséhez, ezért USB-t kell telepítenie egy másik számítógépre. Ehhez töltse le a Windows 10 Media Creation Kit alkalmazást , majd telepítse a Windows 10-t egy USB-meghajtóra, legalább 8 GB szabad területtel. 

Ha elkészült, egyszerűen csatlakoztassa az új rendszeréhez. Kapcsolja be a számítógépet, és lépjen be a BIOS-ba, és mondja meg a rendszernek, hogy először USB-eszközről induljon. Ezután kövesse az utasításokat a rendszer új számítógépre történő telepítéséhez. A telepítés során nem kell aggódnia a szoftverkulcs miatt, mivel az asztalra érve aktiválhatja a Windows 10 rendszert.