Mi az OLED TV? Mi a jobb: OLED vagy QLED?

Amikor megvizsgáljuk, melyik tévét válasszuk , egyre inkább az OLED tévékre gondolunk . Felmerülnek azonban a kérdések, hogy az OLED-mátrixú tévék miért kerülnek sokkal többe, mint az LCD-k, és mi a különleges bennük, hogy sok felhasználó arról álmodozik, hogy megjelenjenek a nappaliban? Hogyan befolyásolja az OLED technológia a képminőséget, és csak előnyei vannak?

Mi az OLED?

Kezdjük azzal, hogy megválaszoljuk a legfontosabb kérdést, nevezetesen: OLED - mi ez? Nos, ez egy olyan kijelzők egy osztálya, amelyek szerves vegyületekből készült LED-eket használnak - ezért a nevükben az "O" a "LED" előtt.

A fő különbség az OLED panel és a LED panel között az, hogy az előbbi nem igényel további háttérvilágítást - a fény önmagában bocsát ki. Ez a funkció teszi minden pixelt külön-külön működésbe , ennek köszönhetően az OLED TV kijelzője gyakorlatilag végtelen kontrasztot tud nyújtani - amely élénk és hű színekké, valamint nagyon mély feketékké is átfordul.

Az OLED kijelzők további előnyei :

  • nagyon rövid reakcióidő - amelyet a játékosok mindenekelőtt értékelni fognak
  • nincs színromlás a képernyő szögben történő megtekintésekor
  • különféle képtorzító problémák hiánya, amelyekről az LCD panelek ismertek.

Nem szabad azonban megérteni, hogy az OLED panelek hibátlanok, mert nem azok. Többek között alacsonyabb fényerő jellemzi őket HDR módban. Ezenkívül az ilyen tévékészülék megvásárlásában érdekelt embereknek ismerniük kell az átlósok egyedi választékát - csak 55, 65 és 75 hüvelykes képernyőket -, és egyes esetekben akár többször is magasabb árat.

Az OLED panelek élettartama szintén ellentmondásos téma. Probléma van a képernyő beégésével. Bár a kijelzők minden egyes generációnál tartósabbak, van esély arra, hogy az OLED TV hamarabb meghibásodjon, mint az LCD vagy a LED.

Mi az a QLED?

Mi az a QLED? Nemrég találkozhat ilyen kifejezéssel. Ellentétben azzal, amit gondolhat, egy ilyen panel közelebb áll egy tipikus LCD-hez, mint az OLED-hez. A névben szereplő "Q" betű a Quantum Dot technológiából származik, azaz kvantum pontok - a háttérvilágítás és a színszűrők közé telepített nanokristályok, amelyek lehetővé teszik a jobb színek elérését a TV képernyőn.

A QLED TV tehát egy magasabb osztályú LCD TV. Természetesebb színeket és magasabb kontrasztarányt kínál, mint a tipikus LCD-k, és nagyobb fényerővel büszkélkedhet - HDR módban is. Az OLED-kel ellentétben nincs beégési hatás. Ugyanakkor nem számíthat a végtelen kontrasztra és az "igazi" feketeségre, amelyet csak az organikus LED-del ellátott panelek garantálnak.

OLED vagy QLED - melyik a jobb?

Mindkét megoldás mellett és ellen:

  • OLED TV - több szempontból is jobb lesz, mint a QLED TV: mélyebb feketéket, egyenletesebb fehéret, nagyobb kontrasztot, valamivel hűségesebb színvisszaadást, szélesebb látószöget és simább képet kínál. Ez is energiatakarékosabb lesz.
  • QLED TV - magasabb fényerővel büszkélkedhet, amelyet értékelni fog, ha HDR anyagokat néz és a készüléket világos (árnyékolatlan) helyiségben használja. Ez a technológia szélesebb átlóválasztást és hosszabb élettartamot is biztosít.

Összességében azonban mind az OLED, mind a QLED tévék által kínált kép lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy "megörvendeztesse a szemét".