A hangprojektor kiválasztása

Igazi filmértő vagy, és élvezni akarod kedvenc filmedet otthonod kényelmében, akárcsak egy moziban? Felszerelt Full HD vagy 4K TV-vel, de szeretne jobb hangminőséget is elérni? Ha igen, akkor a legjobb megoldás az, ha külön hangkészletbe fektet be. Egyszerű és elegáns megoldás ilyen esetben az úgynevezett soundbar.

Mi az a hangprojektor?

A hangsáv (egyben hangsáv is) olyan eszköz, amely viszonylag jó minőségű és részletes térhatású hangot képes előállítani egyetlen terelőlemezből. A terelőlemez valójában egy "doboz", amelyben az egyes hangszórók (igen, a hangprojektor általában kis hangszórókat tartalmaz) található. Rendszerint hosszúkás vízszintes alakú.

Ennek köszönhetően főleg a tévé alá, fölé vagy a falra kerül. Úgy néz ki, mint egy szép kiegészítő minden háztartáshoz. Vannak egy darabból álló modellek és külső mélynyomóval rendelkező modellek is , amelyek egy külön hangegység , amely a mélyhangokat visszaadja. Ez is lehet a vezeték nélküli, így nem kell aggódnia, hogy csatlakozik-e a középső hangszóróhoz, és csak csatlakoztassa. A hangsávok nagyobb, lapos változatához is eljuthat - az úgynevezett hangalaphoz vagy hanglemezhez. Ezeket a modelleket közvetlenül a TV alatt tervezték, ezért nem lehet a falra akasztani. Gyakran hiányzik belőlük egy külső mélynyomó is, így a mélyhangok nem olyan jók.

Egyszerűen fogalmazva, a soundbar a klasszikus házimozi egyik alternatívája. Ez kellemesen meglep majd egy olyan árral is, amely lényegesen alacsonyabb, mint a nagy hangszóróké. Annak ellenére, hogy akusztikailag jól átgondolt hangszórókról van szó, a térhatású hangzás tökéletes illúzióját nem tudja kínálni, mint az 5.1 (vagy nagyobb) hangszórók rendszere, amely a teremben oszlik el. A térbeli hatás a legtöbb modellen észrevehető és nagy számú felhasználó számára elegendő . Megfizethető áron kapja meg, anélkül, hogy körül kellene húznia a kábeleket a szobában, és még mindig kellemes dizájnban. Különösen a modern síkképernyős tévékkel , amelyek az esetek döntő többségében önmagukban nem nyújtanak csodálatos hangzást.

Soundbar vagy házimozi?

Minőségi audioeszközök vásárlásán gondolkodik, de nem tudja, mit kínálhatnak Önnek ezek a technológiák? Ezután elkészítettük a következő összehasonlítást a házimozik és a hangsávok alapvető előnyeiről és hátrányairól :

Házimozi - előnyök és hátrányok

 • kiváló minőségű térhangzás
 • magasabb ár, nehéz telepítés és kezelés, hibák kábelezéssel
 • helyigényesebb, nagyobb helyiségekhez alkalmasabb

Hangsávok - előnyök és hátrányok

 • egyszerű telepítés és kezelés
 • helytakarékos
 • nem rontja kábelezéssel, ideális kis vagy közepes helyiségekhez
 • alacsony térhatású hangminőség
 • alkalmatlan nagy helyiségekhez

Tehát, ha Ön egyike azoknak, akik :

 • nincs elég hely a lakásban,
 • nem akarnak drága hangkészletekbe fektetni,
 • inkább az egyszerű telepítést,
 • elegáns megjelenéstől szenved
 • és elégedett lesz az alacsonyabb hangminőséggel,

akkor a hangsáv kiváló alternatíva az Ön számára. Még a közönséges olcsó hangsávok is összehasonlíthatatlanul gazdagabb hangélményt nyújtanak, mint a belső TV-hangszórók . A legújabb modellek között még a Dolby Atmos hangsávokat is találja . Ez a technológia a térhangzás tökéletes illúzióját ígéri . Tehát megpróbálják megtenni, amit a házimozi külön hangszórók biztosítanak: hogy úgy érezzék, részesei vagyunk az akciónak. Ennek köszönhetően hallhatja, honnan jön a hang és milyen erős (például a közeledő lépések a háta mögött).

A hangsávoktól azonban semmi esetre sem várhatja el a drága házimozihoz vagy Hi-Fi rendszerekhez hasonló hangminőséget . Mindig szem előtt kell tartani, hogy még a kiváló minőségű hangsávok is csak egy hosszanti sávból (vagy mélynyomóból) állnak, a térhatás illúzióját nagyrészt a környező falak visszaverődése éri el, amelyek soha nem képesek teljes mértékben versenyezni a hangsugárzók hangjával. nagy hangrendszerek, de a minőséget nagyon közel hozhatja hozzájuk.

Soundbar telepítés

A hangsávok tagadhatatlan előnyei közé tartozik az egyszerű telepítés . A hangsáv csatlakoztatása nagyon egyszerű, és körülbelül tizenöt perc időre és a mellékelt utasításokra van szüksége.

Ami a hangsáv elhelyezkedését illeti, könnyen elhelyezheti a TV alatt vagy felett. Ezen felül, ha a TV-hez hasonló megjelenésű és méretű hangsávot választ, akkor a lakás vizuálisan nagyon vonzó részét kapja.

Vásárláskor mindig célszerű figyelembe venni a tévé méreteit, valamint az állvány és a képernyő alja közötti távolságot . Ez azért fontos, hogy a hangsáv ne nyúljon ki szükségtelenül, sőt ne takarja el a képernyő egy részét. Ezért a gyártók nemcsak hangsávokat kínálnak előre néző hangszórókkal, hanem hangszórókat is felfelé.

Ha kevés a hely a lakásban, használhatja a hangsáv tartóját is , és például a falra szerelheti. Még olyan univerzális konzolok is vannak a piacon, amelyeket bármilyen típusú hangsávhoz használhat. Ebben az esetben azonban érdemes megfontolni, hogy a hangsávot a tévéhez csatlakoztató tápkábelt és kábelt el kell-e takarni.

A hangsáv alternatívái

A hangsáv mellett a hangkészletek más változatai is vannak a piacon .

Az alapok a következők:

 • Hi-Fi rendszerek ,
 • Rendszerek 2.1,
 • 5.1 és 7.1 rendszerek.

Ha már rendelkezik egy mini Hi-Fi rendszerrel vagy egy klasszikus toronnyal , mindössze egy megfelelő kábelre van szüksége, amellyel készülékét a TV-hez csatlakoztathatja, így nem kell pénzt költenie egy másik megoldásra. Ha Ön az igényesebb hallgatók közé tartozik, hozzáadhat egy erősítőt vagy AV-vevőt és külön hangszórókat.

A 2.1 rendszer két elülső hangszóróból és egy mélynyomóból áll . Ez a házimozi alapkészlete. Lényegében azonban sztereó készlet (a hátsó hangszórók hiányoznak), így nem várhat tőle teljes térhatású hangot.

Az 5.1 és 7.1 rendszerek már a teljes értékű házimozik között vannak , amelyek hiteles térhangzást kínálnak Önnek. Az alapkészlet öt műholdas hangszóróból (három első és két hátsó) és egy mélynyomóból áll. A 7.1-es rendszert két további hangszóróval bővítették, de a térhatású hangminőség terén az 5.1-hez képest nem jelent jelentős javulást . Ezenkívül sok film tartalmaz térbeli sávot csak 5.1 formátumban.